Nazaj na prvo stran

Click here for english version
 

 

Rudi Reichmann

 

Rudi Marijan Reichmann (09.01.1933—01.12.2011, Jesenice) je bil slovenski slikar krajinar. Naslikal je okrog tisoč slik, večino v tehniki olje na platnu, nekatere v pastelu na papirju. Poglavitne teme njegovih slik so bile krajine in znamenitosti, predvsem Gorenjske (Bled, Planica, Kranjska gora), pozneje tudi krajine ob reki Dravi v severnem delu Slovenije in Avstrije. Čeprav je večina njegovih slik ostala v Sloveniji, jih je vseeno kar precej odromalo (skupaj z njihovimi lastniki) v tuje dežele, na primer v Avstrijo, Avstralijo, Kanado in Združene države.
Slikar ni imel formalne likovne izobrazbe, bil je v glavnem samouk. Pomemben del izobrazbe je dobil kot član likovnega društva Dolik (skovanka za Dolinski likovniki) na Jesenicah, kjer so člane poučevali priznani akademsko izobraženi slikarji. Čeprav je slikal veliko, pa ni nikoli živel od slikarstva ali si z njim ustvaril premoženja; ves čas je imel redno službo.


Njegova dela

Kot vsak slikar je tudi on šel skozi več obdobij likovnega ustvarjanja. Sprva je slikal kolikor mogoče realistično, sliko je začel ustvarjati z risbo na platnu, nato je slikal naprej z barvami in ne tako kot pozneje, ko je začel kar z barvami. Tipični prizori iz tega obdobja so gorenjska pokrajina in njene značilnosti (npr. Blejski otok, Jalovec s Slemena), občasno je naslikal tudi kakšno tihožitje. Posebno pozornost je namenil slikanju kozolcev. V drugi polovici šestdesetih let ga je ta slog nehal zanimati in za krajši čas je pričel slikati bolj v impresionističnem slogu. V kompozicije iz tega obdobja so vključeni tudi človeški liki, saj so bili priljubljena tema iz tega obdobja prizori iz kmečkega življenja. Pozneje je tudi ta slog opustil in v poznih sedemdesetih letih razvil svoj slog, ki ga je ohranil do konca življenja - seveda z občasnimi odstopanji, tako v tehniki kot v tematiki (pastel na papirju, bolj nasičene barve, portret, akt, tihožitje).Pri slikanju je večinoma uporabljal slikarsko lopatico za barve, redkeje čopiče. Lopatico je uporabljal pri slikah, na katerih so debelejši nanosi barve, za tanjše nanose barv je rabil čopič.
Svoja dela je Rudi Reichmann predstavljal na mnogih razstavah v manjših mestih po Sloveniji in Avstriji.

Zadnja razstava njegovih del je bila v galeriji muzejske stavbe Kosova graščina na Jesenicah leta 2009. V času od 22.06.2012 do 18.07.2012 je bila posmrtna razstava njegovih del v Razstavnem salonu DOLIK na Jesenicah. Tule je Zgibanka v obliki PDF, izdana ob tej priložnosti.


Opomba:

Tudi slikarjev oče, ki mu je prav tako bilo ime Rudi (Rudolf) Reichmann (1905 - 1971) je slikal, in veliko njegovih slik je po slovenskih domovih. Slikanje je jemal bolj kot sprostitev in ni nikoli imel kakšnih večjih slikarskih ambicij, zato slik večinoma niti podpisoval ni, razen seveda tiste, ki jih je prodal. Tudi meni je ime Rudi (okrajšava za Rudolf), in tudi slikam, vendar se moje slike dovolj razlikujejo od očetovih in dedovih, tako da bi le težko prišlo do kakšne zamenjave ali bi zavedlo kupce oziroma prodajalce (datirane so z letom 2008 in naprej). Če boste po spletu iskali ime Reichmann v povezavi z omenjenimi slikami bodite prosim pozorni na to, da je ta priimek včasih zapisan tudi kot Reichman (z enim N na koncu), ali pa fonetično kot Rajhman.

Povezave:

Gornjesavski muzej Jesenice - povezava na spletno stran muzeja ter galerijo Kosova graščina


Rudi Reichmann jr. Zadnja sprememba: 17. 12. 2012