Nazaj na prvo stran

Click here for english version
Nazaj na prejšnjo stran

 

Haile Selassie in Planica

Obisk predsednika in spremstva v Planici

Znano je,da je bil predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije, Josip Broz - Tito, v dobrih odnosih z voditelji mnogih afriških ter ostalih neuvrščenih dežel, znanih pod imenom Dežele tretjega sveta (se pravi, vse, kar ni bilo ZDA ali SSSR).
Njegovo kraljevo veličanstvo Haile Selassie seveda ni bilo izjema, zato je na Titovo povabilo tudi on večkrat obiskal Jugoslavijo, prvič menda leta 1959. V času obiska je z ženo in spremstvom bival na Bledu. Na poti do Planice je obiskal tudi delavsko mesto Jesenice, kjer je imel govor. Oder za govornike in častno stražo je bil postavljen ob ograji bivše Železarne, približno tam, kjer je sedaj priključek ceste iz jeseniške občinske stavbe proti Ljubljani (čez cesto od bencinske črpalke).
Pot je nato nadaljeval v dolino Planica. Takrat so govorili, da je ravno v Planici žena etiopskega predsednika prvič videla sneg in ga z zanimanjem preskušala.
V času njegovega govora na Jesenicah se je seveda zbrala velikanska množica ljudi na tedanjem t.i. "parkirnem prostoru". Haile Selassie je med sprehodom mimo množice poklonil zlatnik eni izmed deklic, ki je bila v množici. Pozneje sem imel priložnost ta zlatnik tudi sam videti.Planica - povezava do uradne spletne strani

Rudi Reichmann jr. Zadnja sprememba: 17. december 2012